Tijdsverschil en acclimatiseren


Clock001Tijdsverschil en acclimatiseren
In de zomertijd is het in Thailand 5 uur later dan in Nederland, in de wintertijd 6 uur. Omdat Thailand dicht bij de evenaar ligt, is het er ’s avonds vroeg donker.

Door het tijdsverschil kun je na aankomst last hebben van een jetlag. Probeer op de dag van aankomst zo weinig mogelijk te slapen overdag, hooguit een uur of twee, en zo snel mogelijk het ritme van je bestemming aan te houden. Doe het rustig aan de eerste dag, zodat je kunt wennen aan het klimaat en probeer niet teveel koude drank te drinken. Wees natuurlijk ook voorzichtig met de felle zon.Geld en valuta


Money001Geld en valuta
De Thaise munteenheid is de Baht. De wisselkoers voor € 1,00  is ongeveer 39 baht (dec. 2012). In Thailand geldt een invoerbeperking van contant buitenlands geld. Er mag niet meer dan voor een waarde van US $ 10.000,- aan buitenlandse valuta contant het land worden ingevoerd. U mag daarnaast maximaal 50.000 Baht contant het land uitvoeren.
Met een bankpas kan eenvoudig geld uit de geldautomaat getrokken worden en ook in de kleinere plaatsen is vaak een pinautomaat te vinden. Creditcards (Visa en Mastercard) worden in veel hotels en winkels geaccepteerd. In Bangkok en Chiang Mai kun je ook pinnen met je creditcard, maar wel tegen extra kosten.

Nuttige links


Vaccinaties en gezondheid


health001Vaccinaties en gezondheid
Inentingen voor Thailand zijn niet verplicht, maar over het algemeen worden vaccinaties tegen Hepatitus A en DTP aanbevolen.
Als je binnen 10 dagen voorafgaand aan je bezoek aan Thailand in een gele koorts gebied bent geweest, wordt een gele koorts vaccinatie verplicht gesteld.
Voor de meest actuele informatie over de benodigde vaccinaties raden wij je aan om tijdig (minimaal 6 weken voor vertrek) instanties als LCR (Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering), Gezondopreis.nl, GGD of je eigen huisarts.Paspoort en visa


passport001Paspoort en visa
Voor reizen naar Thailand geldt dat een paspoort nodig is dat nog 6 maanden na vertrek uit Thailand geldig is. Voor een verblijf langer dan 30 dagen in Thailand dien je een visum aan te vragen. Dit kan bij de Thaise ambassade in Den Haag of bij het Thaise Consulaat in Amsterdam.
Voor reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kan een afwijkende regeling gelden. Reizigers dienen zelf zorg te dragen voor de juiste documenten.

Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen, evenals een kopie van de reis- en annuleringsverzekering en alarmnummers voor het blokkeren van je bankpassen in geval van diefstal of verlies.

 Eten en drinken


Food003Eten en drinken
In Thailand kun je heerlijk en goedkoop eten en drinken. De basis van de Thaise maaltijd wordt gevormd door rijst of noedels met daarbij verse groenten en kip, vis of vlees. Sommige gerechten kunnen vrij pittig zijn, maar kunnen ook minder pittig gemaakt worden als je daarom vraagt (‘Mai Pet’ in het Thais). Ook internationale gerechten als spagetti en friet staan vaak op de menukaart.

Het kan voorkomen dat je maag- of darmklachten krijgt, vaak door oververmoeidheid, te koude drankjes of de grote temperatuurverschillen. Om deze klachten te voorkomen is het raadzaam om geen leidingwater te drinken (ook niet met tandenpoetsen), geen salades te eten (kunnen gewassen zijn in leidingwater), geen ijsblokjes in je drank te laten doen en geen rauwe groenten of geschild fruit te eten. Koop ook geen schepijs, maar verpakt ijs.

In Thailand zul je veel eetkraampjes op straat vinden, waar etenswaren verkocht worden. Over het algemeen zijn deze kraampjes vrij betrouwbaar, in tegenstelling tot veel andere Aziatische landen, maar kijk toch goed uit of ze hygienisch zijn en of het er vers uitziet voordat je er iets koopt.

Uit eten gaan is in Thailand erg goedkoop in vergelijking met Nederland. Het hangt weliswaar af waar je in Thailand bent want in de drukke toeristische gebieden (Bangkok, Pattaya, Chiang Mai & Phuket) liggen de prijzen over het algemeen wat hoger als in de minder bezochte gebieden.

Meestal kost een lunch rond de 100-200 THB, voor een diner betaal je tussen de 200 en 400 THB. Frisdrank kost ongeveer 20-40 THB en voor een Thais biertje betaal je rond de 60-80 THB. Wijn is relatief duur en kost ongeveer 200 THB per glas.

 Wat mee te nemen


luggage001Wat mee te nemen
We raden je aan om luchtige katoenen kleding mee te nemen en een regenjas of paraplu voor in het regenseizoen. Een pet en zonnebrandcreme met hoge beschermingsfacto en t-shirt’s  met (lange) mouwen tegen het verbranden.

Let erop dat bij een bezoek aan een tempel je schouders en knieën bedekt moeten zijn.

 

Nuttige links

10 Smartphone tips

cell phone

10 Smartphone tips
Dankzij smartphones zijn we gewend om altijd en overal internettoegang te hebben. Zelfs als je op vakantie in Thailand bent, is het heel verleidelijk om je e-mails te checken, je Facebookstatus bij te werken of reviews van restaurants of bezienswaardigheden op te zoeken.

Wat veel reizigers zich echter niet realiseren is dat de standaard 06-abonnementen van telefoonproviders meestal niet van toepassing zijn in het buitenland.

Data roaming

Wanneer je je smartphone gebruikt op een ander netwerk in het buitenland (maar nog steeds de rekening van je eigen provider ontvangt) dan heet dat ‘data roaming’.  Voor de onoplettende vakantieganger kunnen de kosten van data roaming tot exorbitant hoge telefoonrekeningen leiden.

Nieuwe EU-Wetgeving

Recente EU-wetgeving perkt de kosten binnen de Eurozone in maar buiten Europa gelden weer andere regels. Je dataverkeer wordt dan nog steeds betaald per megabyte en per 1MB (dat is ruwweg hetzelfde als 8 webpagina’s of twee foto’s bekijken) Even internetten in Thailand kan je daarom veel geld kosten.

Graag geven we je hier 10 tips om je ‘data roaming’ kosten binnen de perken te houden tijdens je reis in Thailand:

 1. Download belangrijke data voordat je weggaat
  Doe onderzoek naar de bestemmingen in Thailand voordat je op reis gaat. Download kaarten, reistips en reisgidsen op je smartphone zodat je ze offline kunt gebruiken als je arriveert inThailand.
 2. Check jouw instellingen
  Sommige smartphone apps blijven dure data downloaden of je ze nu actief gebruikt of niet. De beste manier om dit te vermijden is om ‘data roaming’ uit te zetten. Vraag je provider naar de instructies hoe dit te doen, mocht je dat niet weten.
 3. Gebruik Wifi in Thailand
  Toegang tot internet in het buitenland via 3G  (of GPRS) op je telefoon kost geld. Het gebruik van een lokale Wifi hotspot in Thailand kost in feite niets. Kijk hoe je jouw 3G kunt uitzetten en zet Wifi aan voordat je vertrekt.
 4. Kies eventueel een bundel
  Bedenk hoeveel data je ongeveer nodig hebt als je op reis bent, want alle mobiele telefoonaanbieders bieden bundels tegen vaste tarieven aan die je van tevoren aanschaft.
 5. Verander van SIM in Thailand
  Je kunt vrijwel overal in Thailand prepaid SIM-kaarten kopen die tegen gunstige tarieven internettoegang bieden. Je moet alleen wel over een SIM-Lock vrij toestel beschikken om een andere SIM-kaart te kunnen gebruiken.
 6. Gebruik websites geschikt voor mobiel
  Veel populaire websites (ook WanWisa Travel.nl) hebben mobiele versies gemaakt voor smartphones die veel minder data verbruiken dan de gewone webversie. Als jouw favoriete websites mobiele sites hebben, gebruik deze dan deze.
 7. Open geen attachments
  Het downloaden van attachments (bijlagen) bij e-mails kan je dataverbruik enorm omhoog stuwen. Wacht daarmee totdat je thuis bent, of ga even naar een internetcafe om je bijlagen te openen.
 8. Let op je kinderen
  Als je kinderen fans zijn van online gamen of social media, laat je dan niet verleiden om ze rustig te houden door hen je telefoon te geven. Het kan je een fortuin kosten!
 9. Houd jouw telefoon en reputatie veilig
  Verlies of diefstal van je smartphone in het buitenland kan ervoor zorgen dat anderen je met een gigantische telefoon- en data rekening opzadelen. Nog erger, het kan je reputatie serieus schade toebrengen als al jouw passwords van je e-mail en social media accounts op je telefoon zijn opgeslagen. Sla daarom geen belangrijk data op in je smartphone of beveilig deze met een password. Bescherm je online identiteit te allen tijde.
 10. Laat je telefoon thuis
  Als je niet reist voor je werk, dan kan je misschien jouw online leven voor een week of twee vaarwel zeggen. Is dat een mogelijkheid?
Nuttige links

Voltage

electric001Voltage
De netspanning in Thailand is 220 volt. Wij raden aan om een universeel stekker mee te nemen. Vooral in de meer afgelegen gebieden kan de stroom weleens uitvallen, dus het is handig om ook een zaklamp mee te nemen.

Nuttige adressen

[one_half]Royal Thai Embassy, The Haque
Laan Copes van Cattenburch 123
2585 EZ Den Haag
Tel.: 070 – 3450766
Fax : 070) 3451929
www.royalthaiembassy.nl
thaiembassy.thehague@gmail.com

Royal Thai Consulate Amsterdam
Herengracht 444
1017 BZ Amsterdam
Telefoon: 020-4651532
Fax: 020-4651543
www.thaiconsulate-amsterdam.org
info@thaiconsulate-amsterdam.org

Thais verkeersbureau
Postbus 277
2800 AG Gouda
Tel: 0900-0400222 (€0,35 per minuut)
www.thaisverkeersbureau.nl
info@thaisverkeersbureau.nl[/one_half]

[one_half_last]Thai Vertaalbureau Suwannaphoom
Contact: Mw.P.Suwannaphoom
J.B. Schuilstraat 4
1321 KL Almere
Telefoon: 036-5470125
Mobiel: 06-51886171
Fax: 036-5470126
www.suwannaphoom.nl
tvs@tip.nl

Royal Dutch Embassy – Bangkok
15 Soi Tonson, Ploenchit Rd
Lumphini, Pathumwan,
Bangkok 10330
Thailand
Telefoon: +66 2 3095200
Fax:           +66 2 3095205
thailand.nlambassade.org/

Algemeen: ban@minbuza.nl
Visumafdeling: ban-visa@minbuza.nl
Consulaire afdeling: ban-ca@minbuza.nl[/one_half_last]


Alle bovenstaande informatie is onder voorbehoud van wijzigingen.