Tips voor Ouders & Kinderen
Op reis in Thailand met (jonge) kinderen is zeer goed mogelijk zonder veroordeeld te zijn tot 3 weken rondhangen bij het zwembad of het strand. WanWisa Travel heeft ruime ervaring met het organiseren van aktieve reizen die interessant en vooral leuk zijn voor ouders én kinderen.
Natuurlijk houden we bij het organiseren van maatwerk-reizen rekening met de leeftijd van de kids. Zo proberen we erg lange reisdagen zoveel mogelijk te vermijden. Ook bij het aanbieden van de accommodatie zorgen we voor ‘kindvriendelijke’ hotels, daar waar mogelijk met een zwembadje en/of speeltuin.
Een geslaagde Thailand reis begint altijd met een goede voorbereiding, dus geven we graag wat tips en adviezen over zaken die je zelf dient te regelen :
Voorbereiding van de reis
Verzekeringen, paspoorten & visa
Zeker als je reist met kinderen is het raadzaam om een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Mocht je zelf al een (doorlopende) verzekering hebben, controleer dan of je kinderen hier ook op bijgeschreven staan.
Controleer ruim van tevoren of je paspoort nog geldig is (in Thailand moet het nog een half jaar na terugkomst geldig zijn) en of je kinderen een eigen geldig paspoort hebben. Een nieuw paspoort aanvragen duurt meestal enkele dagen.
Als je langer dan 30 dagen in Thailand verblijft heb je een visum nodig. Regel dit dan ruim van tevoren en vergeet niet dat dit ook nodig is voor je kinderen. Omdat regels kunnen worden gewijzigd adviseren we dringend om altijd zelf bij de desbetreffende instanties checken naar de laatste stand van zaken.
Gezondheid
Gezondheid
Check tijdig, uiterlijk 6 weken voor vertrek, welke vaccinaties jullie nodig hebben, bv. bij het LCR (Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering), Gezondopreis.nl, GGD of je eigen huisarts. Als je kinderen via het rijksvaccinatieprogramma al ingeëent zijn, zullen er misschien andere richtlijnen gelden. Dit kun je afstemmen met de desbetreffende instanties.
Maak eventueel een afspraak met je huisarts om te kijken welke extra medicijnen je mee moet nemen voor je kinderen. Als je kind verkouden is voordat je op vakantie gaat, geef het dan een paar dagen voor vertrek al neusdruppels. Met verkoudheid kun je namelijk last krijgen van oorpijn in het vliegtuig. Vergeet ook niet de neusdruppels mee het vliegtuig in te nemen.
Ben je zwanger, controleer dan bij je verloskundige of gynaecoloog tot wanneer je mag vliegen en vraag of je je dossier en zwangerschapsverklaring mag hebben. Dit kan je nodig hebben voor vertrek in het vliegtuig of indien je onverhoopt op de plaats van bestemming in het ziekenhuis terecht komt.
We gaan op reis en nemen mee…
We gaan op reis en nemen mee…
Als je met kinderen reist, heb je al snel een hele berg bagage. De kunst is om het toch zoveel mogelijk te beperken, want je zult zien dat je op je bestemming eigenlijk helemaal niet zoveel nodig hebt.
Neem niet teveel speelgoed mee, kinderen spelen namelijk vaak maar met een paar dingen en zullen zich in Thailand snel vermaken met kleine dingetjes, zoals schelpjes of krabbetjes zoeken op het strand, takjes zoeken, etc. Ook in het vliegtuig krijgen kinderen vaak een leuk vakantiepakket van de luchtvaartmaatschappij, zodat ze zich tijdens de lange reis kunnen vermaken. Het is handig om bijvoorbeeld kleurboekje en stiften, leesboekje(s), walkman, gameboy en een lievelingsknuffel in te pakken en ze een eigen rugzakje te geven waar ze dit in kunnen doen.
Je kunt ook bij aankomst in het vakantieland je kinderen iets laten uitzoeken in een lokale speelgoedwinkel of op een marktje. Onze ervaring is, dat ze vooral met hun nieuwe aanwinst spelen!
Handige boeken over reizen met kids voor volwassenen :
Titel : | Auteur : | ISBN : |
Gezond Op Reis Met Kinderen | F.G. Ory & J.J.M. Tolbeek | ISBN10 9068325779 |
Op vakantie met baby’s peuters en kleuters | Marlou van Paridon | ISBN10 9066114851 |
Kids ver op reis – Reisverhalen van avontuurlijke gezinnen | Te gast In | ISBN10 9076888582 |
Handboek reizen met kinderen | Yvonne Verboeket | ISBN10 9038914318 |
Het leukste Reisboek over Thailand voor kinderen..
en waar volwassenen jaloers op zijn !
Titel : | Auteur : | ISBN : |
Travelkids Thailand | Elske S.U. de Vries | ISBN109081917706 |
Vliegen met kids
Op het vliegveld
Na het inchecken mag je de (opvouwbare) buggy, maxicosi of rugdrager van je kind meestal meenemen tot aan de gate (afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij). Deze wordt dan apart in het laadruim gelegd en krijg je na de landing vaak bij het verlaten van het vliegtuig weer terug of anders samen met de rest van de bagage op de bagageband.
Het is handig als je vlak voor vertrek nog even op het vliegveld je baby’s luier verschoont en eventueel alvast een flesje melk klaarmaakt. Dit kan in het vliegtuig verwarmd worden.
In het vliegtuig
Bij het opstijgen en het landen van het vliegtuig kun je je baby een flesje melk geven of een speentje, oudere kinderen iets te eten of drinken met een rietje. Door het zuigen en slikken zal je kind minder last hebben van oorpijn.
Door de droge lucht in het vliegtuig moet je kind veel meer drinken dan normaal. Zorg dus voor voldoende flesvoeding. Water en sap is verkrijgbaar aan boord.
Ontspan! Vaak zien ouders erg op tegen de lange vlucht, maar voor kinderen is het juist heel spannend om te vliegen! Zolang je zelf ontspannen bent, zullen je kinderen dit ook veel meer zijn. Het positieve verschil met een lange autoreis is dat je kinderen tijdens de vlucht af en toe kunnen rondlopen, tv kunnen kijken en ze vaak ook nog van de luchtvaartmaatschappij een leuk bezigheidspakket krijgen. In sommige vliegtuigen heb je zelfs ieder je eigen tv scherm en kunnen je kids naar hartelust kinderfilms kijken en gamen.
Kinderen tot 2 jaar hebben geen recht op een eigen stoel in het vliegtuig en moeten op schoot gehouden worden. Voor babies kun je van tevoren een kinderbedje aanvragen. Deze bassinets zijn meestal gebonden aan een maximum gewicht (tot 12 kg) of maximumleeftijd (6 tot 9 maanden). Bij het opstijgen en landen en in geval van turbulentie moet je kind sowieso in een speciale riem bij je op schoot gehouden worden. Als de vlucht niet volgeboekt is, is het fijn als je een lege stoel naast je hebt, zodat je kind daar (in een maxicosi) kan zitten. Bij het inchecken kun je informeren naar de mogelijkheden.
Ben je toch bang dat je kind onrustig zal worden in het vliegtuig, dan zou je van tevoren het homeoptische middel Kindival kunnen geven. Hiervan worden ze over het algemeen rustig en zullen ze lekker slapen. Let wel op dat je het van tevoren al ‘uittest’ en een paar dagen voor vertrek al begint met geven van dit middel.
Aangekomen in Thailand
Wennen aan het vakantieland
Probeer je na aankomst zo snel mogelijk aan te passen aan het ritme van het vakantieland om zo je jetlag te overwinnen. Even samen met je kids slapen overdag kan geen kwaad, maar probeer dit te beperken tot 1 a 2 uur, want anders slaap je ’s nachts niet meer. Als je ’s avonds na het eten op tijd naar bed gaat, wen je des te sneller aan het tijdsverschil.
Doe het op de dag van aankomst lekker rustig aan en plan niet teveel activiteiten. Een wandeling in de omgeving van je hotel of een frisse duik in het zwembad kunnen de vermoeidheid tegengaan en je langzaam laten wennen aan het andere klimaat. Wat ook een leuk uitje is voor de eerste dag is een bezoekje aan Bangkok’s dierentuin : Dusit Zoo
Probeer niet teveel ijskoude drankjes te drinken, want zo heb je sneller kans op maag- en darmklachten.
In Thailand kun je heerlijk en goedkoop eten en drinken. De basis van de Thaise maaltijd wordt gevormd door rijst of noedels met daarbij verse groenten en kip, vis of vlees. Sommige gerechten kunnen vrij pittig zijn, maar kunnen ook minder pittig gemaakt worden als je daarom vraagt (‘Mai Pet’ in het Thais). Ook internationale gerechten als spagetti en friet staan vaak op de menukaart wat erg handig kan zijn voor de kinderen! Om je kinderen al te laten wennen aan het eten in Thailand, zou je bijvoorbeeld al een keer Thais kunnen eten in Nederland.
Let op de zon; smeer je kinderen (en jezelf natuurlijk) met een hoge beschermingsfactor in, zelfs als je in de schaduw zit of al bruin bent en geef je kinderen een pet op, liefst met klep en flappen zodat ook het voorhoofd en de nek beschermd zijn. Probeer de felle zon tussen 12.00 en 16.00u te vermijden. Als je gaat snorkelen, kun je het beste een t-shirt aantrekken.
Zet de airco in je hotelkamer niet meteen te koud, anders wordt het in je kamer een vrieskist en is het verschil met buiten nog veel groter. Je zult zien dat het zelfs lekker koel is met de airco op 25 graden!
Babies zullen sneller last hebben van luieruitslag door de hitte, dus het is raadzaam ze vaker te verschonen.
In de grotere supermarkten en drogisterijen is babyvoeding te koop en ook luiers zijn hier verkrijgbaar.
Bij thuiskomst
Thuis weer wennen
Ook als je weer thuis bent, zul je weer moeten wennen aan het tijdsverschil en andere klimaat, dus ook nu zou je moeten proberen om de dag van je terugkomst door te komen met misschien 1 a 2 uurtjes slaap tussendoor en een vroege nachtrust.
Probeer om een paar dagen voordat je kinderen weer naar school of opvang moeten thuis te zijn, zodat je kinderen ruim de tijd hebben om over hun jetlag te komen.
Herinneringen ophalen
Als je kinderen of jijzelf een plakboek onderweg hebt gemaakt, is het leuk om dit bij thuiskomst aan te vullen met foto’s zodat het boek compleet is.
Probeer af en toe de tijd te nemen om samen met je kids weer de foto’s of videobeelden te bekijken om de herinnering levendig te houden.