Geografie

Thailand heeft een oppervlakte van circa 518.000 km2. Dit is te vergelijken met de oppervlakte van Frankrijk. De vorm van Thailand is echter veel langgerekter, vergelijkbaar met de kop van een olifant met een lange slurf.

Thailand ligt tussen Maleisië (zuiden), Birma (westen en noorden), Laos (noorden en oosten) en Cambodja (zuidoosten). Het land is verdeeld in vijf hoofdgebieden.

  • Noorden : hier leven vooral veel bergvolken in bosrijke berggebieden.
  • Zuiden : bestaat uit een circa 2500 km lange kuststrook met een heuvelachtig binnenland. Hier speelt de islam een belangrijke rol.
  • Centraal : deze laagvlakte wordt gedomineerd door Bangkok en de Chao Phraya rivier.
  • Noordoosten : wordt ook wel Isaan genoemd en bestaat voor het grootste gedeelte uit het Korat-Plateau en is het armste deel van het land. De natuur is zeer afwisselend: hoge bergen, jungles, rijstvelden en uitgestrekte bossen.
  • Zuidoosten :  het deel onder Bangkok aan de Golf van Thailand, grenzend aan Cambodja, is voornamelijk bekend vanwege de badplaatsen Pattaya en Jomtien en de eilanden Koh Samet en Koh Chang.

Koningshuis

Het koningshuis is zeer geliefd in Thailand; de Thai hebben groot respect voor hun koning en koningin. ZKH Bhumibol, Rama IX, is de langst zittende vorst uit de Rama-dynastie en samen met zijn vrouw HKH Sirikit en hun kinderen doet hij veel voor de ontwikkeling van hun land.

Kritiek op of laatdunkende opmerkingen over de koninklijke familie worden absoluut niet getolereerd, zeker niet van buitenlanders! De liefde en bewondering voor het koningshuis is overal merkbaar: langs de wegen, voor en in grotere gebouwen, maar ook in (bijna) alle woonhuizen en winkeltjes vindt u portretten van de koning en/of koningin.

Iedere ochtend om 8 uur en ’s avonds om 6 uur wordt het volkslied gespeeld in overheidsgebouwen, op radio en tv, op scholen en in bus- en treinstations. Iedereen staat op of staat stil. Dat geldt ook voor het begin van de film in een bioscoop.

In Nederland zijn we niet gewend aan zo’n betoon van respect, maar het helpt als u weet van dit gebruik in Thailand en uw gedrag een beetje erop aanpast!

Klimaat
Thailand heeft een tropisch klimaat met drie seizoenen:

een koel en droog seizoen van november tot en met februari,

een heet en droog seizoen van maart tot en met mei en

een regenseizoen van juni tot en met oktober.

De gemiddelde temperatuur is 29 graden Celsius. Gedurende het jaar kunnen tropische buien vallen, deze duren doorgaans niet langer dan een uur.

In Thailand is het gedurende de zomertijd 5 uur later dan in Nederland. Tijdens de wintertijd is dit verschil 6 uur. Omdat Thailand dicht bij de evenaar ligt, is de schemering er kort en is het er relatief vroeg donker.
In Thailand leeft ongeveer 80 procent van de bevolking van de landbouw. Rijst is het belangrijkste product; Thailand telt tot de grootste rijst-exporterende landen ter wereld.