Isaan – Het onbekende Noordoosten van Thailand

Isaan Map

De 20 provincies van de Isaan

Isaan: Onbekend maar zeker niet onbemind
Het noordoosten van Thailand heet Isaan (ook wel Isan, E-san of I-san genoemd) en omvat 20 provincies met ruim 20 miljoen inwoners. Dat is ongeveer een derde deel van Thailand en toch is er bij de meeste toeristen weinig over dit deel van Thailand bekend. Ondanks het feit dat het toerisme er nog matig is ontwikkelt, is de Isaan één van de meest interessante regio’s van het land.

De Isaan onderscheidt zich door een eigen cultuur, tradities en taal. Ook de Isaanse keuken is héél bijzonder te noemen. Voor reizigers die meer willen zien dan de toeristische ‘highlights’ en die van de betreden toeristische paden af durven te wijken, kan WanWisa Travel een uitstekend reisplan ontwikkelen.

Off the beaten track met WanWisa Travel

 

Geestenhuisje

Geesteshuisje langs weg

Dagelijks leven en tradities in de Isaan
De bevolking van de Isaan is erg gastvrij. Omdat men blanke Europeanen (in het Thai ‘Farang’ genoemd) vaak alleen kent van televisie zul je vaak verwonderd worden aangestaard. Ook wil men vaak je huid aanraken, dit omdat men vaak verrukt is van onze witte huid. Voor de meeste Thai (niet alleen in de Isaan) is een witte huid een schoonheidsideaal.

Veel mensen op het platteland leven van de rijstteelt of de teelt suikerriet, cassave, groenten, fruit en in mindere mate: rubber. Door de voedselarme bodem en omdat het in de Isaan veel minder regent dan in de rest van Thailand, zijn de opbrengsten laag en is de armoede groot.

Het leven in de Isaan is sterk beïnvloed door het boeddhisme maar ook animisme (geloof in geesten) is diepgeworteld in het dagelijkse leven. Ieder dorpje heeft wel één of meer Boeddhistische tempels (in het Thai ”Wat’ genoemd) maar die zijn vaak erg simpel en niet zo uitbundig versierd als de tempels in de grotere plaatsen.

Beleef de historie, cultuur en het natuurschoon van de Isaan

 

Prasat Hin Phimai

Prasat Hin Phimai

Wat is in de Isaan te zien en te doen?

Historie
De Isaan is een historisch schatkamer van ongekende (én onbekende) omvang. Tussen de 9e en 14e eeuw maakte een groot deel van Centraal en Noordoost Thailand deel uit van een enorm Khmerrijk, dat werd bestuurd vanuit Angkor in Cambodja. Er zijn tot op de dag vandaag nog talrijke interessante Khmerruïnes in de regio te bekijken. Enkele hoogtepunten op dat gebied zijn:

 • Phanom Rung Historical Park in Buriram
 • Phrasat Hin Phimai Historical Park in Phimai

 

De bevolking is trots op haar cultuur

 

Kleurrijke optocht in de Isaan

Kleurrijke optocht in de Isaan

Cultuur

Als je in Isaan verblijft en in de gelegenheid bent om één van de vele Nationale of regionale feesten bij te wonen, dan moet je dat zeker doen. Vaak worden er grote processies gehouden waarin men Isaanse traditionele dansen opvoert en met mooie praalwagens het publiek vermaakt. De meeste feesten zijn in de periode tussen november en april. Enkele van de bekendste feesten zijn:

 • Songkhran (Thais Nieuwjaar) wordt in heel Thailand gevierd van 13 t/m 15 april.
 • Loi Krathong (Festival of Lights) wordt in heel Thailand gevierd in de maand november
 • Silk Festival in Khon Kaen (Stad) wordt gevierd van 29 november tot 10 december
 • Bangfai Phayanak in Nongkhai waar geheimzinnige vuurballen uit de Mekhong rivier opstijgen
 • Kaarsen Festival in Ubon Ratchathani aan het begin van de boeddhistische vastentijd in juli / augustus
 • Olifanten Festival in Surin in november
Prachtige flora en fauna

Prachtige flora en fauna

 

Natuurschoon
Het grote aantal National Parks en natuurreservaten maken een bezoek aan de regio voor natuurliefhebbers heel interessant. Er komen in het wild meer dan 200 verschillende wilde dieren voor, waaronder olifanten, tijgers, herten en tientallen soorten vogels en slangen. Enkele van de bekendste National Parks zijn:

 • Khao Yai National Park in de provincie Nakhon Ratchasima
 • Phu Kradung National Park in de provincie Loei
 • Phu Kiou Wildpark in de provincie Chaiyaphum

In diverse National Parks is het mogelijk om te overnachten. Dit moet dan wel van te voren worden aangevraagd via The Department of National Parks.

 

Ook natuurliefhebbers komen aan hun trekken

 

Onze website is volop in ontwikkeling. De komende tijd zullen er regelmatig nieuwe artikelen verschijnen die verder ingaan op de aangesneden onderwerpen.

Kom geregeld een kijkje nemen op de site en als je vragen of opmerkingen hebt over dit artikel dan nodigen we je van harte uit om een reactie te sturen. – Hans A. de Boer – WanWisa Travel

2 Reacties tot zover.

 1. Els schreef:

  Daar zijn we een keer geweest !

 2. Erik schreef:

  Leuk artikel !

Geef een reactie


Gerelateerde berichten

 • Miss Universe Thailand27 november 2012 Miss Universe Thailand Miss Universe Thailand De Thais-Australische Natphimol Natayalak,oftewel Rita, die gekozen is tot Miss Universe Thailand, doet in december in Las Vegas een gooi naar de titel Miss […]
 • Bangkok Air upgrades toestellen27 november 2012 Bangkok Air upgrades toestellen Bangkok Airways heeft in twee van zijn zes A319’s de eerste rijen van de economy class vervangen door twaalf premier class stoelen. De passagiers die deze nieuwe klasse boeken, kunnen van […]
 • Air Berlin vervoert minder passagiers2 januari 2013 Air Berlin vervoert minder passagiers BERLIJN (AFN) - Air Berlin heeft vorig jaar beduidend minder passagiers vervoerd dan in 2011. De op een na grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland vervoerde naar schatting 33,4 […]
 • PC Air kan binnenkort weer het luchtruim kiezen27 november 2012 PC Air kan binnenkort weer het luchtruim kiezen Als de berichten niet bedriegen, kan PC Air binnenkort weer het luchtruim kiezen. Gesprekken over een deelname van 80 procent in de met financiële problemen kampende budgetmaatschappij […]
 • Op de fiets: Ayuttaya – Cultureel en historisch hoogtepunt9 december 2012 Op de fiets: Ayuttaya – Cultureel en historisch hoogtepunt Ayuttaya is de oude hoofdstad van Siam. Ze ligt 76 km ten noorden van de huidige hoofdstad van Thailand. De historische stad Ayuttaya heeft een bijzondere en rijke geschiedenis. In 1767 […]